Alvar Aallon harvinaisuus

Uusi aikakausi alkoi 1.6.2009, kun Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen vuokrasivat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimman talon Järvenpään kaupungilta. Isäntäpari Elina ja Antti ylläpitää yksityisesti Villa Kokkosen toimintaa ympärivuotisena ►Aalto-nähtävyytenä, kulttuurikohteena ja konserttijärjestäjänä.

Villa Kokkonen on kansainvälisesti todellinen harvinaisuus, sillä se on ainoa toteutunut Alvar Aallon suunnittelema taiteilijakoti. Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa 27 vuotta.

Villa Kokkoseen tutustutaan taiteilijakotikierroksilla

Villa Kokkonen on yksi Tuusulanjärven matkailualueen tutustumiskohteista. Yksittäiset kävijät ja ryhmät voivat vierailla Villa Kokkosessa Elinan ja Antin opastamilla kierroksilla, jotka huipentuvat aina konserttihetkeen.

Yleisölle avoimia kierroksia on pääasiassa kesäkuusta elokuuhun, mutta tilauksesta Villa Kokkonen on avoinna ympäri vuoden joka päivä aamusta iltaan. Kun varaat vierailun itsellesi tai ryhmällesi, katso ensin taiteilijakodin varaustilanne alla olevasta kalenterista. Sitten ilmoita varaustoiveesi Elinalle ja Antille puhelimitse tai s.postitse. Tilattuihin vierailuihin on helppo liittää tarjoiluja kakkukahveista patapöytään ja jouluiseen pitopöytään. Ryhmän maksimikoko on 55 henkeä.

Taiteilijakotikierrosten varaaminen

Yksittäiset kävijät ja ryhmät voivat tutustua ►Villa Kokkoseen  varaamalla/tilaamalla ►opastetun kierroksen (12 € / hlö) tai osallistumalla ilman varausta ►yleisöopastuksille (12 € / hlö).

Tarjoilut tilattujen taiteilijakotikierrosten yhteydessä

Tilattuihin kierroksiin on helppo liittää ►tarjoiluja ruokailuineen ja kakkukahveineen. Esimerkiksi ihanat kakkukahvit, raikas salaattiateria, lämmin patapöytä tai jouluinen pitopöytä.

Lataa tästä hinnastomme sekä yleisesitteemme:

Haastattelumme yllä, videomme alla:

"Vuokrasimme Taiteilijakoti Kokkosen tehdäksemme siitä arkkitehtuurinähtävyyden ja paikan, joka hurmaa vieraat musiikillaan, tarjoiluillaan ja vieraanvaraisuudellaan. Tämä visio on kirkkaana mielessämme aina, kun ovi käy. Oli kyse yhdestä kävijästä tai 55 hengen ryhmästä." Elina ja Antti, Villa Kokkosen taiteilija-, isäntä- ja yrittäjäpari 1.6.2009 lähtien

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1967 upean kodin, jossa musiikki, rakennustaide ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisö kohtaavat toisensa. Sisäpihaa hallitsevan uima-altaan vedenpinta yhdistyy järven peilipintaan.

Tuntuu siltä kuin koti, nähtävyys, konserttisali ja ravintola olisivat saman katon alla. Koettavissa yhtenä, ainutlaatuisena kokonaisuutena. Tutustu palautteisiin: ►Villa Kokkosen vieraskirja

Mitä Elina Viitaila on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • musiikin maisteri, yrittäjä
 • Sibelius-Akatemiassa opiskelijana ja kouluttajana 30 vuotta
 • Carnegie Mellon University, USA
 • Institut de Jacques-Dalcroze, Geneve
 • Conservatoire de Geneve
 • vauvamuskarin / Baby Eurhythmics luoja ja kehittäjä
 • oppikirjailija, käsikirjoittaja, luennoitsija, kouluttaja
 • apulaisrehtori

Mitä Antti A. Pesonen on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta
 • oopperalaulaja
 • yksinlaulun opiskelua Pekka Salomaan, Jorma Hynnisen, Peter Schreierin ja Maurizio Barbacinin johdolla
 • Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Ooppera
 • erikoissuunnittelija Taideteollisessa Korkeakoulussa
 • Keski-Uusimaa -sanomalehden kolumnisti

Suurenmoinen kahvinautinto syntyy Johan&Nyströmin huippulaadukkaista pavuista. Esimerkiksi tummapaahtoinen Sumatra Gayo on ollut useana vuonna Nobel-gaalan juhlakahvina.

Villa Kokkosen vieraat saavat ympäri vuoden nauttia suodatinkahvista, joka on keitetty paikan päällä jauhetuista tuoreista pavuista. Kahvipaketista näkee kahvinpaahtajan nimen ja paahtoajankohdan.

Kun erikoisen hyvän luomukahvin yhdistää meheviin kuivakakkuihin, ainutlaatuinen makunautinto on taattu!

Johan&Nyström valittiin vuonna 2016 Euroopan kolmanneksi parhaaksi kahvinpaahtajaksi.

Kakkukahvien alkaessa Elina kertoo vierailleen, että Villa Kokkosessa nautittava luomukahvi on poikkeuksellisen hyvää ja tuoretta.

Kahvi, jonka mausta puuttuu kaikenlainen kitkeryys, on maistamisen arvoista.

Tervetuloa herkuttelemaan!

Luomukahvit ja -teet saapuvat kolmessa päivässä Tukholmasta Villa Kokkosen oven taakse.

Mistä on ihanat kakkukahvit tehty? Villa Kokkosessa luomukahvista ja kahvikakuista. Tutustu kahvikakkuihimme ►tästä.

Villa Kokkosen kaupan tuotteista monet ovat varsinaisia tuoteharvinaisuuksia: erityisesti tummapaahtoiset luomukahvit. Tuoreista pavuista tehdään myös Villa Kokkosessa tarjoiltava kahvi. Maitoa, kermaa ja sokeria ei enää tarvita, kun kahvin oma maku on nautinto!

Tutustu kauppaamme ►tästä.

Kirjasto ja musiikki. Kirjat ja flyygeli.

Ne ovat olleet Villa Kokkosen sydämenä vuodesta 1969 lähtien. Säveltäjä Joonas Kokkosen suurin toive kotinsa suhteen toteutui, kun arkkitehti Alvar Aalto luonnosteli kirjat, flyygelin ja säveltäjän työskentelytilan yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi.

Villa Kokkosessa asui nelihenkinen taiteilijaperhe. Aalto suunnitteli Kokkoselle kodin, josta Kokkonen ei osannut edes unelmoida.

Uima-allas on saanut muotonsa flyygelistä yhtyen Tuusulanjärven peilipintaan. Rantaviivassa olleen ryteikön poistuttua Elinan ja Antin monivuotisen työskentelyn seurauksena Villa Kokkosen pihalta avautuu vaikuttava näkymä kauas vastarannalle saakka.

- Kamerat ja kännykkäkamerat kannattaa virittää valmiiksi!

Paikan päällä on helppo ymmärtää, että Alvar Aalto mietti hyvin tarkkaan, miten talosta, pihasta ja järvimaisemasta saa luotua hienon kokonaisuuden. Taiteilijakotikierrokset alkavat sään salliessa n. 10 minuutin tutustumisella pihapiirin kulttuurimaisemaan.