Alvar Aallon harvinaisuus

Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen ovat luoneet Alvar Aallon suunnittelemasta Villa Kokkosesta ympärivuotisen vierailukohteen. Yksittäisille kävijöille ja ryhmille. Yhteistyökumppaneina Kalatukku E. Eriksson sekä kahvinpaahtaja ja teekauppias Johan&Nyström.

Yksittäiset kävijät ja ryhmät voivat tutustua ►Villa Kokkoseen  varaamalla/tilaamalla ►opastetun kierroksen (12 € / hlö) tai osallistumalla ilman varausta ►yleisöopastuksille (12 € / hlö). Tilattuihin kierroksiin on helppo liittää ►tarjoiluja ruokailuineen ja kakkukahveineen.

Julkinen kalenteri

Kalenteri sisältää kellonaikoineen ja hintatietoineen keväästä 2015 lähtien Villa Kokkosen päivitetyn varaustilanteen sekä kaikki yleisölle avoimet taiteilijakotikierrokset ja konsertit. Kalenterissa liikutaan nuolinäppäimillä (►) eteen- ja taaksepäin.

HUOM! Kun Villa Kokkosen julkisessa kalenterissa lukee "ryhmävaraus", kyse on taiteilijakotikierroksesta, joka toteutetaan tilauksesta ryhmälle tai yksittäisille kävijöille. On hyvä muistaa, että ryhmävaraukset eivät ole yksityistilaisuuksia. Siksi Elinalta ja Antilta kannattaa aina tiedustella, olisiko mahdollista päästä mukaan jollekin tilatulle kierrokselle.

Lataa tästä hinnastomme sekä yleisesitteemme:

Haastattelumme yllä, videomme alla:

"Vuokrasimme Taiteilijakoti Kokkosen tehdäksemme siitä arkkitehtuurinähtävyyden ja paikan, joka hurmaa vieraat musiikillaan, tarjoiluillaan ja vieraanvaraisuudellaan. Tämä visio on kirkkaana mielessämme aina, kun ovi käy. Oli kyse yhdestä kävijästä tai 55 hengen ryhmästä." Elina ja Antti, Villa Kokkosen taiteilija-, isäntä- ja yrittäjäpari 1.6.2009 lähtien

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1967 upean kodin, jossa musiikki, rakennustaide ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisö kohtaavat toisensa. Sisäpihaa hallitsevan uima-altaan vedenpinta yhdistyy järven peilipintaan.

Tuntuu siltä kuin koti, nähtävyys, konserttisali ja ravintola olisivat saman katon alla. Koettavissa yhtenä, ainutlaatuisena kokonaisuutena. Tutustu palautteisiin: ►Villa Kokkosen vieraskirja

Villa Kokkoseen tutustutaan taiteilijakotikierroksilla

Yksittäiset kävijät ja ryhmät voivat tutustua Villa Kokkoseen ympäri vuoden joko varaamalla ►taiteilijakotikierroksen tai osallistumalla ilman varausta yleisöopastuksille eli yleisölle avoimille taiteilijakotikierroksille.

Taiteilijakotikierrosten varaaminen

Aalto-nähtävyyden johtaja Antti A. Pesonen on tavoitettavissa numerosta 041 4326 166. Lähetä hänelle sähköpostia ►yhteydenottolomakkeella tai osoitteeseen info@villakokkonen.fi.

Tarjoilut taiteilijakotikierrosten yhteydessä

Tilauksesta toteutettaviin vierailuihin on helppo liittää ►tarjoiluja. Esimerkiksi ihanat kakkukahvit, raikas salaattiateria, lämmin patapöytä tai jouluinen pitopöytä.

Yleisölle avoimet taiteilijakotikierrokset

Yleisöopastusten ajankohdat ovat Villa Kokkosen julkisessa kalenterissa. Tietoa yleisöopastuksista on myös ►Ajankohtaista-sivulla ja ►Aukioloajat-sivulla.

Villa Kokkonen on mestariarkkitehti Alvar Aallon suunnittelema koti, jossa säveltäjä Joonas Kokkonen asui 27 vuotta.

Järvenpään kaupungin omistama talo toimii nykyisin yksityisesti ylläpidettynä Aalto-nähtävyytenä, kulttuurikohteena ja konserttijärjestäjänä.

Talon yksityistäminen toteutui 1.6.2009, kun Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen asettuivat taiteilijakodin peräsimeen vuokraamalla Villa Kokkosen Järvenpään kaupungilta.

Uuden isäntäparin ideoimana, rahoittamana ja toteuttamana talossa ja tontilla on tapahtunut viime vuosina paljon:

• Alvar Aallon rakennustaiteesta, pihapiiristä ja Tuusulanjärvestä on tehty arkkitehtuurinähtävyys ja matkailukohde

• yksittäisille kävijöille ja ryhmille on luotu ennennäkemätön palvelu - taiteilijakotikierros - joka  huipentuu korkeatasoiseen konserttihetkeen

• pihapiirin ryteikkö on jäänyt raivaussaksiin, ja kun nokkosviidakkokin väistyi, alkoivat scillat, sini- ja valkovuokot sekä kielot ja krookukset menestyä rinteillä ja metsäpuutarhassa

• Joonas Kokkosen kotikeittiöstä on tehty Eviran tarkastama elintarvikehuoneisto

• tyhjään varastohuoneeseen on perustettu "Kokkosen sekatavarashoppi", tyhjästä uima-altaasta on tehty taivaanpeili

Mitä Elina Viitaila on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • musiikin maisteri, yrittäjä
 • Sibelius-Akatemiassa opiskelijana ja kouluttajana 30 vuotta
 • Carnegie Mellon University, USA
 • Institut de Jacques-Dalcroze, Geneve
 • Conservatoire de Geneve
 • vauvamuskarin / Baby Eurhythmics luoja ja kehittäjä
 • oppikirjailija, käsikirjoittaja, luennoitsija, kouluttaja
 • apulaisrehtori

Mitä Antti A. Pesonen on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta
 • oopperalaulaja
 • yksinlaulun opiskelua Pekka Salomaan, Jorma Hynnisen, Peter Schreierin ja Maurizio Barbacinin johdolla
 • Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Ooppera
 • erikoissuunnittelija Taideteollisessa Korkeakoulussa
 • Keski-Uusimaa -sanomalehden kolumnisti

Suurenmoinen kahvinautinto syntyy Johan&Nyströmin huippulaadukkaista pavuista. Esimerkiksi tummapaahtoinen Sumatra Gayo on ollut useana vuonna Nobel-gaalan juhlakahvina.

Villa Kokkosen vieraat saavat ympäri vuoden nauttia suodatinkahvista, joka on keitetty paikan päällä jauhetuista tuoreista pavuista. Kahvipaketista näkee kahvinpaahtajan nimen ja paahtoajankohdan.

Kun erikoisen hyvän luomukahvin yhdistää meheviin kuivakakkuihin, ainutlaatuinen makunautinto on taattu!

Johan&Nyström valittiin vuonna 2016 Euroopan kolmanneksi parhaaksi kahvinpaahtajaksi.

Kakkukahvien alkaessa Elina kertoo vierailleen, että Villa Kokkosessa nautittava luomukahvi on poikkeuksellisen hyvää ja tuoretta.

Kahvi, jonka mausta puuttuu kaikenlainen kitkeryys, on maistamisen arvoista.

Tervetuloa herkuttelemaan!

Luomukahvit ja -teet saapuvat kolmessa päivässä Tukholmasta Villa Kokkosen oven taakse.

Mistä on ihanat kakkukahvit tehty? Villa Kokkosessa luomukahvista ja kahvikakuista. Tutustu kahvikakkuihimme ►tästä.

Villa Kokkosen kaupan tuotteista monet ovat varsinaisia tuoteharvinaisuuksia: erityisesti tummapaahtoiset luomukahvit. Tuoreista pavuista tehdään myös Villa Kokkosessa tarjoiltava kahvi. Maitoa, kermaa ja sokeria ei enää tarvita, kun kahvin oma maku on nautinto!

Tutustu kauppaamme ►tästä.

Kirjasto ja musiikki. Kirjat ja flyygeli.

Ne ovat olleet Villa Kokkosen sydämenä vuodesta 1969 lähtien. Säveltäjä Joonas Kokkosen suurin toive kotinsa suhteen toteutui, kun arkkitehti Alvar Aalto luonnosteli kirjat, flyygelin ja säveltäjän työskentelytilan yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi.

Villa Kokkosessa asui nelihenkinen taiteilijaperhe. Aalto suunnitteli Kokkoselle kodin, josta Kokkonen ei osannut edes unelmoida.

Taiteilijakoti Villa Kokkosen uima-altaalta avautuu näkymä Tuusulanjärvelle

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema pergola on syksyisin pari viikkoa hehkuvan punainen, harvinainen valokuva on vuodelta 2014.

Uima-allas on saanut muotonsa flyygelistä yhtyen Tuusulanjärven peilipintaan. Rantaviivassa olleen ryteikön poistuttua Elinan ja Antin monivuotisen työskentelyn seurauksena Villa Kokkosen pihalta avautuu vaikuttava näkymä kauas vastarannalle saakka.

- Kamerat ja kännykkäkamerat kannattaa virittää valmiiksi!

Paikan päällä on helppo ymmärtää, että Alvar Aalto mietti hyvin tarkkaan, miten talosta, pihasta ja järvimaisemasta saa luotua hienon kokonaisuuden. Taiteilijakotikierrokset alkavat sään salliessa n. 10 minuutin tutustumisella pihapiirin kulttuurimaisemaan.