Viuhkanmallinen Villa Kokkonen on musiikin ja arkkitehtuurin riemuliitto!

Kesäkuun 1. päivänä 2021 juhlimme Villa Kokkos -uramme 12-vuotispäivää. Elina yrittäjänä, Antti yrittäjän ainoana työntekijänä. Juhlaamme varjosti aiempina viikkoina vahvistunut epäilys siitä, että tulevaisuuden näkymämme eivät tulisi olemaan kovinkaan ruusuiset. Koronan vaikutus matkailuelinkeinon päätoimiseen harjoittamiseen oli ollut kaikkien tiedossa. Se ei kuitenkaan osoittautunut ainoaksi haasteeksemme.

Toukokuun puolivälissä Järvenpään kaupunki vahvisti Teams-palaverissa, että yrityksen, joka vuokraa kaupungin omistaman kiinteistön liiketoimintaa varten, pitäisi maksaa sellaista vuokraa, joka kattaa kaupungille talosta aiheutuvat kiinteistökustannukset ja sen lisäksi kaupunki asettaa yritykselle tuotto-odotuksen. Edellä mainittu tarkoittaisi nykyisen kuukausivuokramme kolminkertaistumista lähes 5000 euroon sis. alv:n.

Kaupunki kertoi palaverissa meille, että uusien vuokraamisperiaatteiden toimeenpano on ylittämätön ja kiertämätön reunaehto Villa Kokkosen vuokraavalle yritykselle, joka harjoittaa talossa liiketoimintaa. Perusteluna Järvenpään kaupunginhallituksen päätös vuodelta 2019 ulosvuokraamisen uusista periaatteista ja virkamiesten Teams-palaverissa esittämä tulkinta, jonka mukaan vuokratulon ja kaupungille koituvien kiinteistökustannusten välinen erotus voidaan tulkita yritystueksi, joka on laiton ja pahimmillaan voisi johtaa siihen, että laiton yritystuki perittäisiin meiltä takaisin.

Päätimme 12-vuotisen päätoimisen uramme Taiteilijakoti Kokkosen konsertoivana isäntäparina työn äärellä, elävän yleisön edessä. Matkailutoimintamme viimeinen päivä oli tiistai 29.6. Antilla alkoi jo 1.7. uusi haastava elämänvaihe, kun hän siirtyi työttömäksi työnhakijaksi.

Upeista vuosista vieraitamme ja fanejamme kiittäen,

Elina ja Antti

Koronarajoitukset höllentyivät 14.6. mahdollistaen sen, että yleisötilaisuuksiimme voi osallistua yli 10 henkeä. Tervetuloa entistä sankemmalla joukolla maskeja yhä käyttäen sisätiloissa! Yleisötilaisuuksissa 20.6. klo 13.00 ja 15.30 vieraamme voivat nauttia kotikeittiömme viimeiset kakkukahvit, joten 22., 23. ja 29.6 klo 17.00 alkavilla taiteilijakotikierroksilla ei ihania makunautintoja ole enää saatavilla.

"Kiitos ikimuistoisesta vierailusta luonanne! Saimme nauttia sylintäydeltä kauniista kesäsäästä, isännän tarinoista, mieleenpainuvasta musiikkituokiosta ja emännän maistuvista kokkailuista – jäi ihania muistoja!"

Taiteilijakodin julkinen kalenteri

Yleisöopastukset, ryhmävaraukset, yksityiset taiteilijakotikierrokset, konsertit ja juhlat. Kaikki näkyy kalenterissamme keväästä 2015 alkaen. Katso joko viikko- tai kuukausinäkymää tai klikkaa Tapahtumat-painiketta. Nuolinäppäimillä on helppo liikkua eteen- tai taaksepäin. Päivitämme kalenteria jatkuvasti.

Alvar Aalto loi pitkän uransa aikana vain yhden yksityiskodin, jonka sydämenä on konserttisali. Olemme varustaneet salin selkänojallisilla tuoleilla. Alvar Aallon tilaratkaisu on hyvin avara, soiva ja taipuisa. Tarvittaessa vierekkäiset huoneet muodostavat yhtenäistilan jopa 75 hengelle.

Vierailuvarauksen tekeminen

Milloin ja miten Villa Kokkoseen pääsee vierailulle ja mitä vierailun ohjelmaan kuuluu? 

Jokaiseen vierailuun (13 € / hlö tai museokortilla) kuuluu opastettu kierroksemme konserttihetken kera. Vierailuja on karkeasti ottaen kahdenlaisia:

♦ Yleisölle avoimille opastetuille kierroksille voi osallistua ilmoittautumatta tai lippuja etukäteen varaamatta

♦ Sillloin kun opastettu kierros toteutuu tilauksesta, olemme avoinna seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden, aamusta iltaan

Näin varaat vierailun / tilaat taiteilijakotikierroksen:

1) Katso ensin taiteilijakodin varaustilanne alla olevasta kalenterista.Voimme toteuttaa yhden päivän aikana enintään kaksi opastettua taiteilijakotikierrosta konserttihetken kera.

2) Ilmoita puhelimitse tai s.postitse Elinalle ja Antille varaustoiveesi, eli milloin haluaisit vierailla ja haluaisitko nauttia vierailun yhteydessä kotikeittiön kakkukahvit.

3) Vahvistamme varauksesi ja merkitsemme varaustiedot julkiseen kalenteriimme tai ehdotamme jotakin muuta vierailuaikaa, jos ehdottamasi ajankohta ei sovi meille.

Lataa tästä päivitetyt vierailu- ja tarjoiluesitteemme:

VisitFinland suosittelee Villa Kokkosta ulkomaisille matkailijoille

VisitFinland antoi uudet matkasuositukset lokakuussa ilmestyneessä artikkelissaan koskien parhaita kohteita Helsingin ulkopuolella. Tuusulanjärvelle saapuvaa matkailijaa kehotetaan aloittamaan kulttuurikierros Taiteilijakoti Kokkosesta, jossa "pianisti Elina ja laulaja Antti tekevät opastettuja kierroksia konserttihetken kera 365 päivänä vuodessa". Talossa tarjoiltavia kakkuja, kahvia ja teetä kehutaan Helsingin parhaiksi.

Lue upea artikkeli kokonaisuudessaan: https://www.visitfinland.com/article/top-places-to-visit-around-helsinki/

Monta syytä juhlaan, monta syytä vierailla Villa Kokkosessa myös vuonna 2021

Ahola, Ainola ja Villa Kokkonen ovat koteja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön 124-vuotisessa jatkumossa. Pari vuotta sitten Villa Kokkosessa vietettiin tuplajuhlaa, kun järvenpääläinen taiteilijapari, pianisti Elina Viitaila ja baritoni Antti A. Pesonen, juhlisti kymmenettä vuottaan taiteilijakodin isäntäparina, ja koko vuosi 2019 oli kaksikon toimesta julistettu taiteilijakodin 50-vuotisjuhlavuodeksi.

Elina ja Antti ovat esiintyviä taiteilijoita. He elävät taiteelle, tekevät taidetta ja elävät taiteesta. Siksi opastettu kierros ei olekaan vain taiteen esittelyä vaan taide-elämys, joka vie yleisön mukanaan!

Elina ja Antti ovat

 • tehneet Villa Kokkosesta ympärivuotisen museokorttikohteen
 • perustaneet Villa Kokkoseen kaupan ja Villan Verkkokaupan
 • luoneet Villa Kokkoseen kotikeittiön, joka tekee kakkukahvit, patapöydät ja jouluiset pitopöydät
 • luoneet talon tarinan, jonka kertominen ei ole mahdollista ilman, että jokainen opastettu kierros huipentuu musiikkihetkeen taiteilijakodin konserttisalissa

"Ylpeys ja innostus omasta työstä valloittaa asiakkaan sydämen. Elina ja Antti ovat tästä erinomaiset esimerkit puhaltaen Villa Kokkoseen sen ansaitsemaa lämpöä ja arvostusta. He todella valloittavat omilla persoonillaan kaikkien kävijöiden sydämet! Suosittelen lämpimästi." - Tuomo Ropponen, toimitusjohtaja, Gavdi Finland Oy

Vierailupalautteita Elinalle ja Antille

"Pääkaupunkiseudun allergia- ja astmayhdistykset vierailulla Villa Kokkosessa. Kuulimme mahtavaa musiikkia upeasssa ympäristössä vaikuttavan historian ympäröimänä. Kiitos vieraanvaraisuudesta isäntäpari Elinalle ja Antille." Upea päivä, talossa ihana tunnelma ja ihanat ruuat

"Lämpimät kiitokset upeasta konsertista, vieraanvaraisesta ja hauskasta tunnelmasta ja suussa sulavista ruuista Suomi 100 -juhlassamme Villa Kokkosessa 1.12.2017"  Motiva Oy

"Kiitokset aivan upeasta musiikkihetkestä ja maukkaasta ruokailusta jouluvierailullamme Villa Kokkosessa" Sipoon Eläkkeensaajat ry

"Hei Elina ja Antti! Suuret kiitokset äitimme 80-v juhlista. Juhlakokonaisuus – paikka, musiikki, ruoka ja tietysti isäntäpari – oli täydellinen! Päivänsankarilta unohtui säryt ja kivut, ja vielä pari päivää juhlan jälkeen jalat eivät olleet palanneet maan pinnalle. Tämä oli unohtumaton kokemus, paitsi päivänsankarille, niin myös kaikille juhlaan osallistuneille. Emme pysty sanoin kuvailemaan, minkälaisen elämyksen loitte äidillemme."  Koko juhlaväen terveiset

"Kaikesta toiminnastanne huokui innostus ja syvä ammattitaito vaalia paikan taiteellista perintöä. Toivomme teille Elina ja Antti menestystä hienolle työllenne musiikin ja rakennustaiteen hyväksi. Olimme kaikki iloisia ja kiitollisia antamastanne hyvästä palvelusta ja kotoisasta tunnelmasta, jonka loitte vierailumme aikana. Tulemme suosittelemaan kokemusta muillekin." Vieraat Hämeenlinnasta ja Helsingistä

Mitä Elina Viitaila on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • musiikin maisteri, yrittäjä
 • Sibelius-Akatemiassa opiskelijana ja kouluttajana 30 vuotta
 • Carnegie Mellon University, USA
 • Institut de Jacques-Dalcroze, Geneve
 • Conservatoire de Geneve
 • vauvamuskarin / Baby Eurhythmics luoja ja kehittäjä
 • oppikirjailija, käsikirjoittaja, luennoitsija, kouluttaja
 • apulaisrehtori

Mitä Antti A. Pesonen on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta
 • oopperalaulaja
 • yksinlaulun opiskelua Pekka Salomaan, Jorma Hynnisen, Peter Schreierin ja Maurizio Barbacinin johdolla
 • Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Ooppera
 • erikoissuunnittelija Taideteollisessa Korkeakoulussa
 • Keski-Uusimaa -sanomalehden kolumnisti

Mistä on ihanat kakkukahvit tehty? Villa Kokkosessa luomukahvista ja kahvikakuista.

Suurenmoinen kahvinautinto syntyy Johan&Nyströmin huippulaadukkaista pavuista.

Esimerkiksi tummapaahtoinen Sumatra Gayo on ollut useana vuonna Nobel-gaalan juhlakahvina.

Villa Kokkosen vieraat saavat ympäri vuoden nauttia suodatinkahvista, joka on keitetty paikan päällä jauhetuista tuoreista pavuista. Kahvipaketista näkee kahvinpaahtajan nimen ja paahtoajankohdan.

Kun erikoisen hyvän luomukahvin yhdistää meheviin kuivakakkuihin, ainutlaatuinen makunautinto on taattu!

Johan&Nyström valittiin vuonna 2016 Euroopan kolmanneksi parhaaksi kahvinpaahtajaksi.

Luomukahvit ja -teet saapuvat kolmessa päivässä Tukholmasta Villa Kokkosen oven taakse.

Kahvi, jonka mausta puuttuu kaikenlainen kitkeryys, on maistamisen arvoista.