Viuhkanmallinen Villa Kokkonen on musiikin ja arkkitehtuurin riemuliitto!

PÄIVITYS 31.5.2020: KUINKA KORONALUKKO AVATAAN?

Taiteilijakoti Kokkosen toiminta matkailukohteena 1.6. eteenpäin

Elinan ja Antin yleisöopastukset musiikkihetken kera kesäkuun alussa sekä heinä-elokuussa

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimpaan taloon ja arkkitehti Alvar Aallon luomaan taiteilijakotiin tutustutaan Villa Kokkosen isäntäparin opastuksella tiistaina 2.6. klo 13.00, torstaina ti 2.6. klo 13.00, to 4.6. klo 13.00 ja su 7.6. klo 13.00. Hinta 13 € tai museokortilla. Koronan takia kesäkuun yleisökierroksille voi osallistua samaan aikaan enintään 20 henkeä.

Katso kesäkuun kaikkien kierrosten ajankohdat etusivumme julkisesta kalenterista. Katso tarkemmat tiedot kierrosten sisällöstä ►Ajankohtaista-sivulta

Heinä-elokuussa Tuusulanjärven matkailualuetta kiertää Hop On Hop Off -bussi. Villa Kokkosen edustalla bussi pysähtyy klo 11:20, 12:50, 15:20 ja 17:20. Villa Kokkosen yleisöopastukset musiikkihetken kera ovat 1.7.-23.8. tiistaista sunnuntaihin klo 13.00 ja 15.30. Kaikki kierrokset päivitetään Taiteilijakoti Kokkosen julkiseen kalenteriin kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Kesäkuussa yleisöopastuksia on luvassa tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Heinä-elokuussa Hop On Hop Off -bussi liikennöi Tuusulanjärven matkailualueella, joten Villa Kokkoseen pääsee opastetulle kierrokselle musiikkihetken kera tiistaista sunnuntaihin kaksi kertaa päivässä.

Toimimme kesällä tuttuun tyyliin myös tilauksesta. Käytettävissä ovat viikon kaikki seitsemän päivää. Mahdolliset poikkeukset on merkitty etusivun julkiseen kalenteriimme, josta muutenkin kannattaa aina tarkistaa päivitetty varaustilanteemme.

Koronan takia emme järjestä heinäkuussa perinteisiä kesäkonserttejamme

Lokakuussa toteutamme Georg Otsin 100-vuotisjuhlan inspiroimat konserttimme. Liput tulevat myyntiin Villan Verkkokauppaan kesän aikana.

Olemme mikroyrittäjä matkailualalla ja kaksi esiintyvää taiteilijaa. Kykymme maksaa kuukausivuokraa Järvenpään kaupungille, huolehtia kiinteistön päivttäisestä ylläpidosta, pyörittää firmaamme ja tulla taloudellisesti toimeen on perustunut viimeiset yksitoista vuotta liiketoimintaan, jonka toteutamme päätoimisesti Taiteilijakoti Kokkosessa.

Klassinen musiikki, moderni rakennustaide ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisö kohtasivat toisensa täydellisesti, kun arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli Järvenpäähän 53 vuotta sitten viuhkanmallisen taiteilijakodin, jonka sydämeksi tuli konserttisali arvoflyygelin kera. Villa Kokkonen valittiin jo vuonna 2012 Iconic Houses -verkostoon edustamaan kansainvälisesti merkittävää suomalaista arkkitehtuuria.

►Taiteilijakoti Villa Kokkosen Oiva-raportti 22.10.2019

Olemme varustaneet Villa Kokkosen konserttisalin selkänojallisilla tuoleilla. Alvar Aallon tilaratkaisu on hyvin avara ja taipuisa. Tarvittaessa vierekkäiset huoneet muodostavat yhtenäistilan jopa 75 hengelle. Alvar Aalto loi pitkän uransa aikana vain yhden yksityiskodin, jonka sydämenä on konserttisali.

Alvar Aallon suunnittelema Taiteilijakoti Kokkonen on ympärivuotinen museokorttikohde. Milloin ja miten meille pääsee vierailulle ja mitä vierailun ohjelmaan kuuluu? Miten varaat/tilaat opastetun kierroksen itsellesi tai ryhmällesi?

1) Katso ensin taiteilijakodin varaustilanne alla olevasta julkisesta kalenterista

 • Voimme toteuttaa yhden päivän aikana max. kaksi opastettua taiteilijakotikierrosta konserttihetken kera

2) Ilmoita meille s.postitse, milloin haluaisit tai haluaisitte vierailla Villa Kokkosessa ja haluaisitko tai haluaisitteko nauttia vierailun yhetydessä tarjoiluja

 • Tilattuihin vierailuihin on helppo liittää tarjoiluja kakkukahveista patapöytään ja jouluiseen pitopöytään. Jos kyse on ryhmävarauksesta, ryhmän maksimikoko on koronan takia 48 henkeä.

3) Niin pian kuin mahdollista vahvistamme vierailuvarauksesi, tai jos toivomasi aika ei sovi meille, ehdotamme uutta aikaa.

 • Olemme sinuun yhteydessä sekä puhelimitse että s.postitse

HUOM! Vierailu, joka toteutuu tilauksesta esim. ryhmävarauksena, ei ole lähtökohtaisesti yksityistilaisuus. On mahdollista, että vierailulle osallistuu muitakin ihmisiä. Yksityisen taiteilijakotikierroksen hinta on 18 € / hlö, museokortilla vain 5 € / hlö.

Lataa tästä päivitetyt vierailu- ja tarjoiluesitteemme:

Iloa kotikeittiöstä ja museokortista!

Vaikka taiteilijakodin elintarvikehuoneisto rakentuu kotikeittiön ympärille, Villa Kokkonen on mukana Oiva-järjestelmässä. Elintarvikeviranomaisen viimeisin tarkastuskäynti antoi Villa Kokkoselle jälleen täyden Oiva-hymyn. Tutustu Villa Kokkosen Oiva-raporttiin kokonaisuudessaan klikkaamalla: ►Oiva-raportti 22.10.2019

Klikkaa kuvaketta, niin näet Villa Kokkosen esittelyn museokorttikohteena

VisitFinland suosittelee Villa Kokkosta ulkomaisille matkailijoille

VisitFinland antoi uudet matkasuositukset lokakuussa ilmestyneessä artikkelissaan koskien parhaita kohteita Helsingin ulkopuolella. Tuusulanjärvelle saapuvaa matkailijaa kehotetaan aloittamaan kulttuurikierros Taiteilijakoti Kokkosesta, jossa "pianisti Elina ja laulaja Antti tekevät opastettuja kierroksia konserttihetken kera 365 päivänä vuodessa". Talossa tarjoiltavia kakkuja, kahvia ja teetä kehutaan Helsingin parhaiksi.

Lue upea artikkeli kokonaisuudessaan: https://www.visitfinland.com/article/top-places-to-visit-around-helsinki/

Taiteilijakodin julkinen kalenteri ja vierailuvarauksen tekeminen

Yleisöopastukset, ryhmävaraukset, yksityiset taiteilijakotikierrokset, konsertit ja juhlat. Kaikki näkyy kalenterissamme keväästä 2015 alkaen. Katso joko viikko- tai kuukausinäkymää tai klikkaa Tapahtumat-painiketta. Nuolinäppäimillä on helppo liikkua eteen- tai taaksepäin. Päivitämme kalenteria jatkuvasti.

Milloin ja miten Villa Kokkoseen pääsee vierailulle ja mitä vierailun ohjelmaan kuuluu? Miten varaat/tilaat opastetun kierroksen itsellesi tai ryhmällesi?

Jokaiseen vierailuun (13 € / hlö tai museokortilla) kuuluu opastettu kierroksemme konserttihetken kera. Vierailuja on karkeasti ottaen kahdenlaisia:

♦ Yleisölle avoimille opastetuille kierroksille voi osallistua ilmoittautumatta tai lippuja etukäteen varaamatta

♦ Sillloin kun opastettu kierros toteutuu tilauksesta, olemme avoinna seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden, aamusta iltaan

Näin varaat vierailun / tilaat taiteilijakotikierroksen:

1) Katso ensin taiteilijakodin varaustilanne alla olevasta kalenterista.Voimme toteuttaa yhden päivän aikana enintään kaksi opastettua taiteilijakotikierrosta konserttihetken kera.

2) Ilmoita puhelimitse tai s.postitse Elinalle ja Antille varaustoiveesi, eli milloin haluaisit vierailla ja haluaisitko nauttia vierailun yhteydessä tarjoiluja. Tilattuihin vierailuihin on helppo liittää tarjoiluja kakkukahveista patapöytään ja jouluiseen pitopöytään. Jos kyse on ryhmävarauksesta, ryhmän maksimikoko on koronan takia 48 henkeä.

3) Vahvistamme varauksesi ja merkitsemme varaustiedot julkiseen kalenteriimme tai ehdotamme jotakin muuta vierailuaikaa, jos ehdottamasi ajankohta ei sovi meille.

Monta syytä juhlaan, monta syytä vierailla Villa Kokkosessa myös vuonna 2020

Ahola, Ainola ja Villa Kokkonen ovat koteja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön 123-vuotisessa jatkumossa. Viime vuonna Villa Kokkosessa vietettiin tuplajuhlaa, kun järvenpääläinen taiteilija- ja yrittäjäpari, pianisti Elina Viitaila ja baritoni Antti A. Pesonen juhlisti kymmenettä vuottaan taiteilijakodin isäntäparina, ja koko vuosi 2019 oli kaksikon toimesta julistettu taiteilijakodin 50-vuotisjuhlavuodeksi.

Elina ja Antti ovat esiintyviä taiteilijoita. He elävät taiteelle, tekevät taidetta ja elävät taiteesta. Siksi opastettu kierros ei olekaan vain taiteen esittelyä vaan taide-elämys, joka vie yleisön mukanaan!

Elina ja Antti ovat

 • tehneet Villa Kokkosesta ympärivuotisen museokorttikohteen
 • perustaneet Villa Kokkoseen kaupan ja Villan Verkkokaupan
 • luoneet Villa Kokkoseen kotikeittiön, joka tekee kakkukahvit, patapöydät ja jouluiset pitopöydät
 • luoneet talon tarinan, jonka kertominen ei ole mahdollista ilman, että jokainen opastettu kierros huipentuu musiikkihetkeen taiteilijakodin konserttisalissa

"Ylpeys ja innostus omasta työstä valloittaa asiakkaan sydämen. Elina ja Antti ovat tästä erinomaiset esimerkit puhaltaen Villa Kokkoseen sen ansaitsemaa lämpöä ja arvostusta. He todella valloittavat omilla persoonillaan kaikkien kävijöiden sydämet! Suosittelen lämpimästi." - Tuomo Ropponen, toimitusjohtaja, Gavdi Finland Oy

Vierailupalautteita Elinalle ja Antille

"Pääkaupunkiseudun allergia- ja astmayhdistykset vierailulla Villa Kokkosessa. Kuulimme mahtavaa musiikkia upeasssa ympäristössä vaikuttavan historian ympäröimänä. Kiitos vieraanvaraisuudesta isäntäpari Elinalle ja Antille." Upea päivä, talossa ihana tunnelma ja ihanat ruuat

"Lämpimät kiitokset upeasta konsertista, vieraanvaraisesta ja hauskasta tunnelmasta ja suussa sulavista ruuista Suomi 100 -juhlassamme Villa Kokkosessa 1.12.2017"  Motiva Oy

"Kiitokset aivan upeasta musiikkihetkestä ja maukkaasta ruokailusta jouluvierailullamme Villa Kokkosessa" Sipoon Eläkkeensaajat ry

"Hei Elina ja Antti! Suuret kiitokset äitimme 80-v juhlista. Juhlakokonaisuus – paikka, musiikki, ruoka ja tietysti isäntäpari – oli täydellinen! Päivänsankarilta unohtui säryt ja kivut, ja vielä pari päivää juhlan jälkeen jalat eivät olleet palanneet maan pinnalle. Tämä oli unohtumaton kokemus, paitsi päivänsankarille, niin myös kaikille juhlaan osallistuneille. Emme pysty sanoin kuvailemaan, minkälaisen elämyksen loitte äidillemme."  Koko juhlaväen terveiset

"Kaikesta toiminnastanne huokui innostus ja syvä ammattitaito vaalia paikan taiteellista perintöä. Toivomme teille Elina ja Antti menestystä hienolle työllenne musiikin ja rakennustaiteen hyväksi. Olimme kaikki iloisia ja kiitollisia antamastanne hyvästä palvelusta ja kotoisasta tunnelmasta, jonka loitte vierailumme aikana. Tulemme suosittelemaan kokemusta muillekin." Vieraat Hämeenlinnasta ja Helsingistä

Villa Kokkonen on Aalto-nähtävyys, kulttuurikohde ja konserttijärjestäjä

Villa Kokkosen rakennustaiteellisena sydämenä on konserttisalin, arvoflyygelin ja akustiikan upea yhdistelmä.

Villa Kokkoseen pääsee vierailulle osallistumalla yleisöopastuksille (13 € / hlö tai museokortilla) tai tilaamalla opastetun taiteilijakotikierroksen (13 € / hlö tai museokortilla). Yleisöopastuksia on eniten kesäaikaan. Tilauksesta olemme avoinna seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden. Tilattuihin vierailuihin on helppo liittää tarjoiluja kakkukahveista patapöytään.

Villa Kokkonen on viuhkanmallinen

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1967 viuhkanmallisen kodin, jossa musiikki, rakennustaide ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisö kohtaavat toisensa. Uima-altaan vedenpinta yhdistyy järven peilipintaan.

Villa Kokkonen on 3.11.2018 alkaen museokorttikohde. Museokorttia voidaan käyttää niin yleisölle avoimilla kuin tilatuilla taiteilijakotikierroksilla. Kortti kattaa sisäänpääsyn ja opastetun taiteilijakotikierroksen konserttihetken kera eli 13 € / hlö.

HUOM! Museokorttia voidaan käyttää myös kaikissa Villa Kokkosen järjestämissä konserteissa. Museokortti kattaa 15 €:n arvoisesta konserttilipusta 5 €.

Elina ja Antti

Uusi aikakausi alkoi 1.6.2009, kun Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen vuokrasivat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimman kodin Järvenpään kaupungilta.

Villa Kokkosen toiminta-ajatus on isäntäpari Elinan ja Antin käsialaa. He ylläpitävät yksityisesti taloa Aalto-nähtävyytenä, kulttuurikohteena ja konserttijärjestäjänä.

Villa Kokkonen on avoinna tilauksesta ympäri vuoden joka päivä aamusta iltaan. Koska taiteilijakodissa toimii oma keittiö, vierailuvaraukseen on helppo liittää ►tarjoiluja. Ihanat kakkukahvit, raikas salaattiateria, lämmin patapöytä tai jouluinen pitopöytä.

Tässä linkki ►Opastetut kierrokset -sivulle.

Musiikki ja Arkkitehtuuri

Villa Kokkonen on kansainvälisesti todellinen ONE & ONLY -harvinaisuus, sillä se on ainoa toteutunut Alvar Aallon suunnittelema taiteilijakoti. Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Villa Kokkosessa 27 vuotta. Villa Kokkonen on yksi Alvar Aallon mestariteoksista ►visit.alvaraalto.fi -verkkopalvelussa, jonka rahoittajiin kuuluu Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Youtube-videomme yllä, haastattelumme alla:

Mitä Elina Viitaila on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • musiikin maisteri, yrittäjä
 • Sibelius-Akatemiassa opiskelijana ja kouluttajana 30 vuotta
 • Carnegie Mellon University, USA
 • Institut de Jacques-Dalcroze, Geneve
 • Conservatoire de Geneve
 • vauvamuskarin / Baby Eurhythmics luoja ja kehittäjä
 • oppikirjailija, käsikirjoittaja, luennoitsija, kouluttaja
 • apulaisrehtori

Mitä Antti A. Pesonen on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta
 • oopperalaulaja
 • yksinlaulun opiskelua Pekka Salomaan, Jorma Hynnisen, Peter Schreierin ja Maurizio Barbacinin johdolla
 • Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Ooppera
 • erikoissuunnittelija Taideteollisessa Korkeakoulussa
 • Keski-Uusimaa -sanomalehden kolumnisti

Mistä on ihanat kakkukahvit tehty? Villa Kokkosessa luomukahvista ja kahvikakuista.

Suurenmoinen kahvinautinto syntyy Johan&Nyströmin huippulaadukkaista pavuista.

Esimerkiksi tummapaahtoinen Sumatra Gayo on ollut useana vuonna Nobel-gaalan juhlakahvina.

Villa Kokkosen vieraat saavat ympäri vuoden nauttia suodatinkahvista, joka on keitetty paikan päällä jauhetuista tuoreista pavuista. Kahvipaketista näkee kahvinpaahtajan nimen ja paahtoajankohdan.

Kun erikoisen hyvän luomukahvin yhdistää meheviin kuivakakkuihin, ainutlaatuinen makunautinto on taattu!

Johan&Nyström valittiin vuonna 2016 Euroopan kolmanneksi parhaaksi kahvinpaahtajaksi.

Luomukahvit ja -teet saapuvat kolmessa päivässä Tukholmasta Villa Kokkosen oven taakse.

Kahvi, jonka mausta puuttuu kaikenlainen kitkeryys, on maistamisen arvoista.