TERVETULOA TAITEILIJAKOTI VILLA KOKKOSEEN!

Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1967 upean kodin, jossa rakennustaide, musiikki ja Tuusulanjärvi kohtaavat toisensa

Yksittäiset kävijät ja ryhmät voivat tutustua ►Villa Kokkoseen ympäri vuoden joko varaamalla ►taiteilijakotikierroksen tai osallistumalla ilman varausta ►yleisöopastuksille eli yleisölle avoimille taiteilijakotikierroksille.

Loppuvuoden 2017 kohokohtia

Marras-joulukuussa toteutamme tilauksesta 8-55 hengen ryhmille ainutlaatuisia joulupaketteja (30,00 - 35,00 € / hlö sis. isäntäparin jouluiset musiikkiesitykset ja jouluisen pitopöydän).

Yleisölle avoimia konsertteja on seuraavasti: Syystunnelma-konsertit 15.10. klo 15.00 ja 4.11. klo 15.00, Sinivalkoinen joulukonsertti 6.12. klo 13.00, perinteiset joulukonsertit 10.12. klo 16.00 ja 17.12. klo 16.00 sekä Uudenvuodenaaton konsertti 31.12. klo 16.00.

HUOM! Yleisölle avoimiin konsertteihin ei tarvitse varata lippuja etukäteen. Normaalisti avaamme ovet yleisölle 45 minuuttia ennen konsertin alkamista kakkukahvien merkeissä.

"Vuokrasimme Taiteilijakoti Kokkosen tehdäksemme siitä arkkitehtuurinähtävyyden ja paikan, joka hurmaa vieraat musiikillaan, tarjoiluillaan ja vieraanvaraisuudellaan. Tämä visio on kirkkaana mielessämme aina, kun ovi käy. Oli kyse yhdestä kävijästä tai 55 hengen ryhmästä." Elina ja Antti, Villa Kokkosen taiteilija-, isäntä- ja yrittäjäpari 1.6.2009 lähtien

Villa Kokkonen on mestariarkkitehti Alvar Aallon suunnittelema koti, jossa säveltäjä Joonas Kokkonen asui 27 vuotta.

Järvenpään kaupungin omistama talo toimii nykyisin yksityisesti ylläpidettynä Aalto-nähtävyytenä, kulttuurikohteena ja konserttijärjestäjänä.

Talon yksityistäminen toteutui 1.6.2009, kun Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen asettuivat taiteilijakodin peräsimeen vuokraamalla Villa Kokkosen Järvenpään kaupungin sivistystoimelta.

Uuden isäntäparin ideoimana, rahoittamana ja toteuttamana talossa ja tontilla on tapahtunut viime vuosina paljon:

• Alvar Aallon rakennustaiteesta, pihapiiristä ja Tuusulanjärvestä on tehty arkkitehtuurinähtävyys ja matkailukohde

• yksittäisille kävijöille ja ryhmille on luotu ennennäkemätön palvelu - taiteilijakotikierros - joka  huipentuu korkeatasoiseen konserttihetkeen

• pihapiirin ryteikkö on jäänyt raivaussaksiin, ja kun nokkosviidakkokin väistyi, alkoivat scillat, sini- ja valkovuokot sekä kielot ja krookukset menestyä rinteillä ja metsäpuutarhassa

• Joonas Kokkosen kotikeittiöstä on tehty Eviran tarkastama elintarvikehuoneisto

• tyhjään varastohuoneeseen on perustettu "Kokkosen sekatavarashoppi", tyhjästä uima-altaasta on tehty taivaanpeili

Villa Kokkosen nettisivusto ja julkinen kalenteri

Elina ja Antti loivat ensimmäisen version Villa Kokkosen nettisivustosta keväällä 2009. Alla oleva kalenteri sisältää keväästä 2015 lähtien Villa Kokkosen päivitetyn varaustilanteen sekä kaikki yleisölle avoimet taiteilijakotikierrokset ja konsertit. Kalenterissa liikutaan nuolinäppäimillä (►) eteen- ja taaksepäin. Klikkaa hiirellä tarkat tapahtumatiedot kellonaikoineen ja hintoineen.

HUOM! Kun Villa Kokkosen julkisessa kalenterissa lukee "ryhmävaraus", kyse on taiteilijakotikierroksesta, joka toteutetaan tilauksesta ryhmälle tai yksittäisille kävijöille. On hyvä muistaa, että ryhmävaraukset eivät ole yksityistilaisuuksia. Siksi Elinalta ja Antilta kannattaa aina tiedustella, olisiko mahdollista päästä mukaan jollekin tilatulle kierrokselle.

VIERAILULLE VILLA KOKKOSEEN

Yksittäiset kävijät ja ryhmät voivat tutustua Villa Kokkoseen ympäri vuoden joko varaamalla ►taiteilijakotikierroksen tai osallistumalla ilman varausta yleisöopastuksille eli yleisölle avoimille taiteilijakotikierroksille.

Taiteilijakotikierrosten varaaminen

Aalto-nähtävyyden johtaja/laulaja/kohdeopas/talonmies Antti A. Pesonen on tavoitettavissa numerosta 041 4326 166. Lähetä hänelle sähköpostia ►yhteydenottolomakkeella tai osoitteeseen info@villakokkonen.fi.

Tarjoilut taiteilijakotikierrosten yhteydessä

Tilauksesta toteutettaviin vierailuihin on helppo liittää ►tarjoiluja. Esimerkiksi ihanat kakkukahvit, raikas salaattiateria, lämmin patapöytä tai jouluinen pitopöytä.

Yleisölle avoimet taiteilijakotikierrokset

Yleisöopastusten ajankohdat ovat Villa Kokkosen julkisessa kalenterissa. Tietoa yleisöopastuksista on myös ►Ajankohtaista-sivulla ja ►Aukioloajat-sivulla.

Taiteilijakoti Villa Kokkonen syntyi Alvar Aallon ja Jean Sibeliuksen jalanjäljissä

Näkymä Tuusulanjärvelle ja Alvar Aallon maailmankuulu kädenjälki hallitsevat Villa Kokkosen kulttuurimaisemaa. Kamera kannattaa pitää laukaisuvalmiina, kun taiteilijakotikierroksella saavutaan talon sisäpihalle.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarina ja Alvar Aallon rakennustaide yhdistyvät toisiinsa Villa Kokkosen historiassa. Siksi taiteilijakotikierroksilla kuljetaan "Aallon ja Sibeliuksen jalanjäljissä".
 

Villa Kokkonen kansainvälisillä radioaalloilla

Tehdessään radiosarjaa eurooppalaisen arkkitehtuurin helmistä toimittaja John Escolme saapui Lontoosta Järvenpäähän Villa Kokkosen isäntäparin vieraaksi. Elinan ja Antin puolen tunnin haastattelu kuului Lontoossa ja maailmanlaajuisesti sunnuntaina 18.6. ja keskiviikkona 21.6.2017 Resonance FM -kanavalla.

Jos alla oleva SoundCloud-linkki ei avaudu, ohjelman sisältöön voi tutustua klikkaamalla osoitetta ►Toimittaja John Escolme Villa Kokkosen isäntäparin vieraana

Alvar Aallon mestariteos ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorin talo

Villa Kokkonen on Alvar Aallon suunnittelema taiteilijakoti ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorin talo. Aallon rakennustaiteen kansainvälisellä kartalla Villa Kokkonen kuuluu hänen mestariteostensa joukkoon. Talon sydämenä on konserttisali ja arvoflyygeli, jonka säveltäjä Joonas Kokkonen sai aikanaan lahjaksi Suomen Akatemialta.

"Olen äärettömän kiitollinen onnistuneesta juhlasta. Järjestän juhlia harvoin ja siksi ne ovat stressin paikka. Elina ja Antti, teidän järjestämänne juhla oli kokonaistaideteos tarinoiden ja huumorin toimiessa siteenä. Yksi ikävä puoli täytyy kyllä sanoa: tällaisten juhlien jälkeen seuraaville 50-vuotisjuhlien viettäjille on asetettu rima todella korkealle! Kiitos siitä, että saimme kokea Tuusulanjärven taiteilijakodin elämää! Menestystä edelleen työllenne!"

Ympärivuotinen nähtävyys ja konserttijärjestäjä

Järvenpään kaupungin omistamasta Villa Kokkosesta tuli musiikin maisteri Elina Viitailan  ja yhteiskuntatieteiden maisteri Antti A. Pesosen työ ja elämäntapa heidän vuokrattuaan talon 1.6.2009. Elinan ja Antin taiteilijakotikierroksilla Alvar Aallon rakennusperintö ja talon tarina heräävät eloon. Heidän upea musiikkinsa kauniin ateljeen upeassa akustiikassa kruunaa jokaisen kierroksen.

Villa Kokkosen isäntä-, yrittäjä- ja taiteilijaparina toimiminen merkitsee Elinalle ja Antille monipuolista työsarkaa taiteilijakodin ympärivuorokautisesta ylläpidosta luovien alojen liiketoimintaan. Esiintyvinä taiteilijoina ja matkailurittäjinä he ovat uudistaneet suomalaista kulttuurimatkailua synnyttämällä sellaisia matkailutuotteita, joista yleisö - niin yksittäiset kävijät kuin ryhmät - pääsee nauttimaan vain Villa Kokkosessa.

Haluatko yöpyä Villa Kokkosen läheisyydessä, klikkaa ►Hotelscombined

MITEN ALVAR AALLON RAKENNUSTAIDE NOUSEE SIIVILLEEN?

Musiikki- ja arkkitehtuurivideomme on kuvattu pienoishelikopterilla vuoden 2015 kesäkuussa:

Taivaanpeili ja Tuusulanjärvi. Alvar Aallon rakennustaide hivelee silmiä ja sielua. Sisäpihaa hallitsevan uima-altaan vedenpinta yhdistyy suoraan järven peilipintaan.

Talon isäntäparina toimineen Elina Viitailan ja Antti A. Pesosen työn ansiosta taiteilijakodin kulttuurimaisema muodostuu järven, pihapiirin ja Aallon suunnittelemien rakennusten muodostamasta kokonaisuudesta.

Mitä Elina on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • musiikin maisteri, yrittäjä
 • Sibelius-Akatemiassa opiskelijana ja kouluttajana 30 vuotta
 • Carnegie Mellon University, USA
 • Institut de Jacques-Dalcroze, Geneve
 • Conservatoire de Geneve
 • vauvamuskarin / Baby Eurhythmics luoja ja kehittäjä
 • oppikirjailija, käsikirjoittaja, luennoitsija, kouluttaja
 • apulaisrehtori

Mitä Antti on tehnyt ennen Villa Kokkosta?

 • yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta
 • oopperalaulaja
 • yksinlaulun opiskelua Pekka Salomaan, Jorma Hynnisen, Peter Schreierin ja Maurizio Barbacinin johdolla
 • Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Ooppera
 • erikoissuunnittelija Taideteollisessa Korkeakoulussa
 • Keski-Uusimaa -sanomalehden kolumnisti

"Säveliä Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä" on Villa Kokkosen kesäkonserttisarja 28.6.-9.8.2017 ja osa juhlavuoden virallista ohjelmaa Järvenpäässä.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön ainutlaatuinen musiikki- ja runoperintö herää eloon Elinan ja Antin tulkitsemina Joonas Kokkosen, Jean Sibeliuksen, Einon Leinon, Aleksis Kiven ja J.H. Erkon tunnettujen teosten myötä.

"Sinivalkoinen joulukonsertti" 6.12.2017 klo 13.00 on taiteilijakodin toinen Suomi 100 -juhlavuoden hankkeista. Sekä kesäkonsertit että itsenäisyyspäivän konsertti alkavat ihanilla kakkukahveilla. Itsenäisyyspäivänä ovet avataan yleisölle poikkeuksellisesti jo tuntia ennen konsertin alkua eli klo 12.00.

Kirjasto ja musiikki, kirjat ja flyygeli. Ne ovat olleet Villa Kokkosen sydämenä vuodesta 1969 lähtien.

Johan&Nyström valittiin vuonna 2016 Euroopan kolmanneksi parhaaksi kahvinpaahtajaksi. Kakkukahvien alkaessa Elina kertoo vierailleen, että Villa Kokkosessa nautittava luomukahvi on poikkeuksellisen hyvää ja tuoretta.

Kahvinautinto syntyy huippulaadukkaista pavuista. Esimerkiksi tummapaahtoinen Sumatra Gayo on ollut useana vuonna Nobel-gaalan juhlakahvina. Villa Kokkosen vieraat saavat nauttia suodatinkahvista, joka on keitetty paikan päällä jauhetuista pavuista.

Entä mistä on ihanat kakkukahvit tehty? Villa Kokkosessa luomukahvista ja kahvikakuista. Tutustu kahvikakkuihimme ►tästä.

Kauppamme tuotteista monet ovat varsinaisia tuoteharvinaisuuksia: erityisesti tummapaahtoiset luomukahvit. Tuoreista pavuista tehdään myös Villa Kokkosessa tarjoiltava kahvi. Maitoa, kermaa ja sokeria ei enää tarvita, kun kahvin oma maku on nautinto!

Tutustu kauppaamme ►tästä.

Taiteilijakoti Villa Kokkosen uima-altaalta avautuu näkymä Tuusulanjärvelle

Alvar Aallon suunnittelema pergola on syksyisin pari viikkoa hehkuvan punainen, harvinainen valokuva on vuodelta 2014. Uima-allas on saanut muotonsa flyygelistä yhtyen Tuusulanjärven peilipintaan. Rantaviivassa olleen ryteikön poistuttua Elinan ja Antin monivuotisen työskentelyn seurauksena Villa Kokkosen pihalta avautuu vaikuttava näkymä kauas vastarannalle saakka.

- Kamerat ja kännykkäkamerat kannattaa virittää valmiiksi!

Paikan päällä on helppo ymmärtää, että Alvar Aalto mietti hyvin tarkkaan, miten talosta, pihasta ja järvimaisemasta saa luotua hienon kokonaisuuden. Taiteilijakotikierrokset alkavat sään salliessa n. 10 minuutin tutustumisella pihapiirin kulttuurimaisemaan.